DSC_1439De BroemBroem rit is een motortoertocht die jaarlijks wordt gehouden. Het is een rit die gehouden wordt voor licht lichamelijk- en geestelijk beperkte mensen. De mensen zijn lid van een zogenaamde Vriendschapskring in Veendam. Deze club organiseert samen met deze mensen leuke activiteiten zodat ze niet vereenzamen. De kosten hiervoor dienen de deelnemers zelf te dragen.

De BroemBroem rit is voor de meeste deelnemers, jong of oud, een jaarlijks hoogtepunt van de activiteiten. De bikers en trikers nemen elk jaar weer belangeloos deel en komen uit alle windstreken. De opzittenden “verzorgen” hun biker gedurende de dag middels koffie, broodjes en frisdrank. De consumpties worden door de Vriendschapskring zelf ingekocht en broodjes gesmeerd om de kosten zo veel mogelijk te drukken. Ook wordt er tijdens het uitzetten van de route altijd gekeken naar halteplaatsen waar kosteloos gestopt kan worden en waar de deelnemers toch gebruik mogen maken van een toilet. De mensen van deze halteplaatsen krijgen naast dankbare reacties altijd een herinneringsvaantje van de tocht._MG_0495

De BroemBroem rit is oorspronkelijk ontstaan uit de “Bolsterrit”, een tocht die jaarlijks werd georganiseerd door een motorclub in Smilde. Toen deze tocht ophield te bestaan heeft Jur Oldenburger in 2000 de organisatie overgenomen. Aangezien hij lid was van de MTC Veendam&Omstreken, werd de tocht onder de paraplu van deze club voortgezet met de naam BroemBroem rit

De laatste jaren werd de band met de MTC wat losser maar in 2011, toen Jur Oldenburger het stokje doorgaf aan Rieks Roelfs, ook lid van de MTC, werden de banden met de MTC al snel weer aangehaald. Vanuit de Vriendschapskring tekent Josien Bouter met haar vrijwilligers voor de organisatie. De Toercommissie van de MTC zorgt voor een route, een betrouwbare voorrijder en de stop plaatsen.

De afgelopen jaren is er een actie geweest om gebruikte motorkleding en helmen te verzamelen zodat de opzittenden veilig en droog mee kunnen rijden. Verder wordt geprobeerd om halteplaatsen met overdekte zitgelegenheden te vinden.

Ook proberen we elk jaar wat extra geld van diverse sponsoren te verzamelen om voor de deelnemers een ijsje te kopen of b.v. een huifkartocht te houden.

Daarnaast komt vanaf 2016 de hele opbrengst van de Koningsrit ten goede van de BroemBroem rit. De opbrengst van de film die elk jaar wordt gemaakt van de rit komt ook ten goede van de rit.

Tijdens toertochten van de MTC is elke keer ook de z.g.n. BroemBroem pot aanwezig waar tijdens inschrijvingen geld wordt gedoneerd. Zelfredzaamheid voor de deelnemers is prima maar in deze tijd van crisis en bezuinigingen moeten we proberen te voorkomen dat de deelnemers wegens financiële reden niet meer mee kunnen doen.

Ook in 2017 willen we natuurlijk weer een BroemBroemrit organiseren. Wil jij hierin ook wat betekenen, neem dan contact op met de voorzitter. Hieronder volgt het verslag van BroemBroem rit 2015

SONY DSC

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Broem Broemrit 2017.

Het was een prachtige dag! Het weer was prima, zonnig en warm.

De dag begon al vroeg met het klaarmaken van de lunch, zetten van koffie en thee

en aanverwante zaken.

Rond half tien kwamen de eerste deelnemers en rijders bij Mulders Motoren waar de koffie en thee al klaar stond.

Het passen van helmen en motorkleding door deelnemers nam enige tijd in beslag en nadat iedereen cake gegeten had, voldoende gelaafd was en passende rijkleding had gevonden ging de tocht van start.

De tocht voerde ons door de Veenkoloniën en Westerwolde naar Blauwe Stad, waar de eerste pauze was. De deelnemers zorgeden er voor dat hun rijder iets te drinken en een versnapering kreeg en er was tijd voor een sanitair bezoek.

Al gauw reden we verder door het Hoogeland naar Termunterzijl. Daar nuttigden we de lunch en de motorrijders hadden gezorgd voor kibbeling voor iedereen.

Dat was heerlijk.

Nadat iedereen verzadigd en uitgerust was ging het verder richting Winneweer.

Voor de laatste stop met ijs. Heerlijk!

Toen vertrokken we weer voor de laatste etappe naar huis.

Het was een mooie tocht langs weidse landschappen en onder een stralende hemel.

Toen we terug waren in Veendam stond de soep en de salade al klaar. Ook werden er hamburgers gebakken.

Zowel motorrijders als deelnemers en vrijwilligers keken terug op een welbestede dag. Deelnemers hebben, naar eigen zeggen, erg genoten en een motrorrijder vertelde dat hij dit deed om dat het zo verschrikkelijk leuk is om met mensen op pad te zijn die op een bepaalde manier minder hebben dan hij.

De schrijfster van dit verhaal zat in de bezemwagen met nog twee deelnemers die niet op de motor wilden maar het wel graag wilden meemaken.

Ook zij hebben erg genoten van dit dagje uit.

Namens beide Vriendschapskringen: Rijders en vrijwilligers bedankt!

Gerja Warners

Vrijwilligster Tweede Vriendschapskring Veendam Menterwolde Pekela