DSC_1439De BroemBroem rit is een motortoertocht die jaarlijks wordt gehouden. Het is een rit die gehouden wordt voor licht lichamelijk- en geestelijk beperkte mensen. De mensen zijn lid van een zogenaamde Vriendschapskring in Veendam. Deze club organiseert samen met deze mensen leuke activiteiten zodat ze niet vereenzamen. De kosten hiervoor dienen de deelnemers zelf te dragen.

De BroemBroem rit is voor de meeste deelnemers, jong of oud, een jaarlijks hoogtepunt van de activiteiten. De bikers en trikers nemen elk jaar weer belangeloos deel en komen uit alle windstreken. De opzittenden “verzorgen” hun biker gedurende de dag middels koffie, broodjes en frisdrank. De consumpties worden door de Vriendschapskring zelf ingekocht en broodjes gesmeerd om de kosten zo veel mogelijk te drukken. Ook wordt er tijdens het uitzetten van de route altijd gekeken naar halteplaatsen waar kosteloos gestopt kan worden en waar de deelnemers toch gebruik mogen maken van een toilet. De mensen van deze halteplaatsen krijgen naast dankbare reacties altijd een herinneringsvaantje van de tocht._MG_0495

De BroemBroem rit is oorspronkelijk ontstaan uit de “Bolsterrit”, een tocht die jaarlijks werd georganiseerd door een motorclub in Smilde. Toen deze tocht ophield te bestaan heeft Jur Oldenburger in 2000 de organisatie overgenomen. Aangezien hij lid was van de MTC Veendam&Omstreken, werd de tocht onder de paraplu van deze club voortgezet met de naam BroemBroem rit

De laatste jaren werd de band met de MTC wat losser maar in 2011, toen Jur Oldenburger het stokje doorgaf aan Rieks Roelfs, ook lid van de MTC, werden de banden met de MTC al snel weer aangehaald. Vanuit de Vriendschapskring tekent Josien Bouter met haar vrijwilligers voor de organisatie. De Toercommissie van de MTC zorgt voor een route, een betrouwbare voorrijder en de stop plaatsen.

De afgelopen jaren is er een actie geweest om gebruikte motorkleding en helmen te verzamelen zodat de opzittenden veilig en droog mee kunnen rijden. Verder wordt geprobeerd om halteplaatsen met overdekte zitgelegenheden te vinden.

Ook proberen we elk jaar wat extra geld van diverse sponsoren te verzamelen om voor de deelnemers een ijsje te kopen of b.v. een huifkartocht te houden.

Daarnaast komt vanaf 2016 de hele opbrengst van de Koningsrit ten goede van de BroemBroem rit. De opbrengst van de film die elk jaar wordt gemaakt van de rit komt ook ten goede van de rit.

Tijdens toertochten van de MTC is elke keer ook de z.g.n. BroemBroem pot aanwezig waar tijdens inschrijvingen geld wordt gedoneerd. Zelfredzaamheid voor de deelnemers is prima maar in deze tijd van crisis en bezuinigingen moeten we proberen te voorkomen dat de deelnemers wegens financiële reden niet meer mee kunnen doen.

Ook in 2019 willen we natuurlijk weer een BroemBroemrit organiseren. Wil jij hierin ook wat betekenen, neem dan contact op met de voorzitter.

SONY DSC