ketting smeren
Ondanks dat de levensduur van ketting en tandwielen sinds de uitvinding van de O-, X- en Z-ring en het toepassen van verbeterde bevestigingstechnieken aanzienlijk is verlengd, is een nieuwe kettingset nog steeds te betalen. “Scheve tanden”, en dramatisch verkorte span-intervallen betekent: vernieuwen! Meestal is de kettingset al eerder aan vervanging toe. Wanneer de ketting, mits correct gespannen, zich enkele millimeters laat lichten op het achtertandwiel, of wanneer de ketting sterk ongelijk hangt, behoort ie tot het oud ijzer.

Het slimste is om de complete set te vervangen, omdat een nieuwe ketting op oude tandwielen zeer snel slijt en zich zo aanpast aan de versleten staat van de tandwielen. O-ring (en ook de nieuwe X- en Z-ring) kettingen kunnen de smeermiddelen langer vasthouden, wat de smeerring van de ketting langer garandeert. Desondanks moet je “de rest” van de ketting wel regelmatig schoonmaken met een speciaal reinigingsmiddel.

Dankzij het unieke ontwerp van de nieuwe X- en Z-ring in plaats van de O-ring, wordt de wrijving met de schalmen aanmerkelijk verminderd. Bovendien wordt door de verdubbeling van het aantal afdichtpunten van 2 naar 4 het smeermiddel beter opgesloten en het vuil beter buiten gehouden.

Wanneer je de ketting gaat smeren, moet dit altijd gebeuren aan de binnenzijde van de ketting. Tijdens het smeren kun je de spanning meteen controleren. KettingHet is belangrijk dat de ketting niet te strak staat, want een te strak gespannen ketting sloopt de lagers van de versnellingsbak, en die zijn pas duur. Door ervoor te zorgen dat het achterwiel los van de grond staat, kan het achterwiel gemakkelijk rondgedraaid worden. Op deze manier kun je het strakste deel van de ketting opzoeken. Zorg ervoor dat wanneer de spanning gemeten wordt de motor weer op beide banden staat. De ketting mag aan de onderzijde een uitslag van 2 tot 3 cm. hebben, maar voor Off Road motoren is dit meer. Raadpleeg de gebruiksaanwijzing van je motor om dit precies op te zoeken.

Het beste is om met z’n tweeën dit karweitje uit te voeren. Een van de twee kan op de motor gaan zitten, terwijl de ander de spanning controleert. Is de spanning niet correct, het achterwiel van de grond, achteras los en met de kettingspanners de ketting op de juiste spanning brengen. Het is belangrijk om de beide spanners gelijkmatig te verstellen. Zo blijft het wiel in de oude (rechte) positie. Het is verstandig de stand van het wiel te controleren met behulp van een latje of schroevendraaier. Check aan beide zijden de afstanden tussen de band en de achterbrug. Of met een asymmetrische achterbrug, de overgebleven lengtes van de kettingspanners met bijvoorbeeld een schuifmaat.

Bedenk wel dat te strak gespannen, onregelmatig ingesmeerde, of versleten kettingen kunnen breken. De gevolgen mogen duidelijk zijn. Mede hierdoor adviseren wij voor motoren boven de 125 cc een zogenaamde eindeloze ketting, een ketting zonder sluiting. Clip- of schroefsluitingen zijn arbeidsintensief bij de montage. De ketting is zo sterk als de zwakste schakel, meestal is dat het sluitingsschakeltje. ketting smerenHet oorspronkelijke onderwerp: het verwisselen van een kettingset. Wanneer u niet zeker van uw zaak bent, pak er een werkboek bij, of laat het doen door een vakman. Het belangrijkste is uw veiligheid. Werk het liefst met z’n tweeën, het is toch zonde wanneer de motor om zou vallen (op je been ofzo).