motorkleding
Motorkleding:

Wij als consument eisen nogal wat. Zo moet bv. een motorjack ons goed warm en tegelijkertijd ook kurkdroog houden. Verder moet het ook nog eens ademend zijn en ons optimaal beschermen tijdens een schuiver. Door al deze wensen in een motorjack toe te passen moet een fabrikant consessies doen. Het motorjack wordt dan ook niet overal goed in, maar gemiddeld, en dat is logisch.

Om je kurkdroog te houden moet er een soort veredelde vuilniszak in om het water buiten te houden. Een vuilnis-zak heeft weer niet de eigenschap dat het ademt dus daar gaat de eerste consessie. De jas moet ook de winter kunnen trotseren, er moet dus een extra voering in de jas om de kou uit te bannen. Hierdoor komen er lagen tussen je lichaam en de protectoren. Hoe verder deze protectoren van het lichaam geplaatst worden hoe meer ze kunnen gaan schuiven. Tijdens een glijpartij zullen ze dus niet meer de optimale bescherming kunnen bieden waarvoor ze gemaakt zijn. Er wordt nu een consessie gedaan met betrekking tot de veiligheid van de jas. De beste bescherming tegen de kou blijft lucht, dus lagen over elkaar trekken. In plaats van lagen onder de protectie te stoppen kan je er ook een laag overheen aantrekken. De simpelste oplossing is een regenjas die de wind en regen buiten houdt.

Welke kies je?
 

In plaats van een alleskunnend pak kan je ook kiezen voor een leren zomer- en eventueel een textiel winter-outfit. Een leren jas hoeft bv. maar twee dingen te kunnen. Het toepassingsterrein wordt aanzienlijk verkleint en daardoor ook de productiekosten. De jas moet je beschermen, droog en koel of warm houden. Dit afhankelijk van de toepassing. Een beschermende zomerjas die je koel moet houden hoeft niet gebruik te maken van dure Gore-Tex voeringen en dergelijke toepassingen en heeft ook geen uitritsbare binnenvoering nodig. Dit zijn dus dingen die je niet nodig hebt en het gemis hiervan houdt de jas dus goedkoper. Dit geldt ook voor een winter-outfit die doorgaans uit de textielhoek komt. In de winter wil je warm blijven en rijd je doorgaans geen lange stukken. Maakt het dan wat uit als deze jas niet echt ademt? Is het niet belangrijker dat de jas echt water- en winddicht is voor die winterritjes?

Wat verwacht je ervan:
 

Stel je wilt bv. een motorjack kopen voor ‘jouw gebruik’, dat gebruik hangt dan erg af van wat voor motorrijder jij bent. “Hoe rij je?” “Waarvoor en wanneer gebruik je de motorfiets?” Even een praktijkvoorbeeld: Er komen een man en een vrouw van middelbare leeftijd de kledingshop binnen. Ze rijden samen op een Honda Pan European en dan voornamelijk puur voor het plezier. Dit zijn mensen die dus niet rijden als het glad of koud is. Regent het dan gaan ze niet op de motorfiets weg. Deze mensen kiezen in de praktijk vaak voor een textiel outfit. Waarom zou je in hun geval voor textiel kiezen? Leer is namelijk veel veiliger en zit vaak in dezelfde prijsklasse. Vaak wordt er dan geroepen dat leer niet waterdicht is want wat als je zomaar overvallen wordt door een regenbui. Voor dit soort situaties kun je dus een regenoveral mee nemen. Die moffel je gewoon ergens onder je zadel weg of steek je ergens in een zij/topkoffer. Gaat het dan regenen, dan trek je gewoon even snel je regenpakje aan.

Een fout argument om voor zomertextiel te kiezen is de gedachte dat leer met de zon erop warmer zou zijn als textiel. Niets is namelijk minder waar want leer heeft een veel betere bescherming tegen warm weer. Ga voor de gein maar eens met 25 graden in een textiel broek op een motorfiets met een dampend motorblok zitten. Je zweet dan werkelijk de ’tent’ uit. In een leren broek is het ook nog steeds warm maar het beschermt je veel beter tegen de warmte.

Waarom leer?

Lookwell zegt simpel: “Leer is de beste oplossing”. KMotorjasoop dus leer, tenzij jij een goede reden kan verzinnen om geen leer te kopen maar textiel. De ontwikkeling van textiel is de laatste jaren hard gegaan maar toch blijft de ouderwetse koeienhuid de beste oplossing voor de berscherming van ons kwetsbare lichaam. Dit ook omdat de ontwikkeling van leerbehandelings-methoden niet heeft stil gestaan. Lees hieronder een paar redenen om leer te verkiezen boven textiel.

Leer is veel veiliger, waar textiel stopt beschermt leer je nog steeds en bovendien veel langer. De truc waar leer veel beter in is als textiel is warmte afvoeren. Bij een goede schuiver zal leer de warmte sneller afvoeren waardoor deze minder aan de achterliggende huid wordt door gegeven.

Een schuiver zonder beschermende kleding betekent weggeschaafd vlees en met een beetje pech is ook je bot bijgeschaafd. Draag je textiel dan kan dezelfde schuiver een brandwond op leveren terwijl je bij het gebruik van leer slechts een schroeiplekje ziet.

Een groot gevaar bij textiel is dat de pasvorm verloren gaat. Dit door de manier waarop de meeste motorrijders een textiel pak gebruiken. Er wordt namelijk veelal normale kleding onder textiel gedragen, en om die normale kleding onder het textiel pak te krijgen moet deze dus wel te groot worden gekocht. Het gevolg hiervan is dat de motorkleding zijn pasvorm verliest. Bij een valpartij gaan al deze lagen schuiven en kan een protector van zijn plaats schuiven waardoor hij zijn werk niet meer naar behoren kan doen. Dit is dus een verlaging van de veiligheid.

Voordelen van leer zijn:

o Duurzaam

o Slijtvaster tijdens het vallen

o Betere hitte afvoer tijdens het glijden

o Beter klimaat regulerend tijdens het rijden

o Mooier naarmate het ouder wordt(tijdloos), een nieuw smetteloos pak is ook niet alles

Toch textiel?
 

Het is echt niet zo dat leer altijd de beste oplossing is. Voor de woon -werkrijders is textiel doorgaans toch de beste oplossing. Onder leer is het namelijk niet mogelijk om je werkkleding aan te doen. Om de kou buiten te houden bij een winterpak moeten er maatregelen genomen worden, oftewel een dikke voering of veel dikker leer. Een leren winterpak zal om deze reden erg zwaar uitpakken maar een textiel exemplaar daarentegen niet.

Iedereen koopt dus om zijn eigen redenen zijn ‘soort’ motorkleding. Maak voor het kopen voor jezelf een goede afweging over het gebruik van de kleding. Leer is ten allen tijde de veiligste keuze maar dat wil niet zeggen dat textiel gelijk onveilig is. Zeker de gerenommeerde merken komen met zeer hoogwaardige textielpakken op de markt. Textiel is dus zeker een hele goede tweede keuze.

Iets anders. Hoe komt het dat je het koud kan hebben met de beste textiel of leren jack die er op de wereld te vinden is? Stel je koopt die ‘wereldjas’ maar je hebt waardeloze handschoenen. De kou uit de vingers wordt dan weg geleid door het hele lichaam. Dus in plaats van alleen koude vingers krijg je het overal koud. Alleen een goed motorjack helpt niet, bij motorkleding gaat het altijd om de combinatie.

Lastige stiksels
 

Een veel gehoorde klacht bij leren combi’s of tweendelige leren overals is dat ze niet lekker zitten en de stiksels erg stug zijn. Toch zijn deze stiksels van levensbelang! M.a.w. je kan het duurste kangaroeleer gebruiken met de duurste protectie maar dan nog ben je zonder een goede stiknaad de pineut. Bij een schuiver zal een eenvoudig enkel stiksel direct wegslijten waardoor je pak uit elkaar ‘valt’. Niemand die ik dan hoef uit te leggen wat er met de beschermende werking van het pak gebeurd.

Omdat een ketting zo sterk is als haar zwakste schakel worden stiksels op diverse manieren gemaakt, namelijk afhankelijk van de plaats in het pak. Het nadeel is dat het in het begin minder soepel is. Het voordeel laat echter het nadeel in het niets verdwijnen want bij een glijpartij kan het zijn dat een stiknaad kapot gaat. Is het een enkele stiknaad dan is je jas of broek direkt aan flarden en kan deze jou niet meer beschermen. Wordt het leer gestikt, omgevouwen en nog een paar maal voorzien van stiksels dan kan dit niet gebeuren. Het stiksel dat aan de buitenkant blootgesteld wordt aan het asfalt gaat verloren maar de extra onderliggende stiksels houden het pak bij elkaar en zo blijf jij dus goed beschermd.

Textielkleding is warmer dan leren motorkleding. Bovendien is het materiaal wat soepeler.

Door het pak maar genoeg te dragen wordt zelfs het stugste leer soepel en zullen ook de naden meer flexibiliteit geven. Dat bereik je dus niet door maar 1.000 kilometer per jaar te rijden. Elk seizoen dat je het draagt gaat leer beter en beter zitten. Dit zonder veiligheid in te leveren.

CE-protectie
 

Protectoren die in een motorjack/overal zitten moeten voldoen aan de CE-norm. Zit er een CE-norm keurmerk op een protector dan mag je aannemen dat deze beter is als slecht. Beter dan slecht? Ja want de CE-norm is namelijk slechts een minimum-norm. Om CE-protectie te mogen maken moet de producent een certificaat bezitten. Van deze producent wordt bijvoorbeeld verwacht dat het productieproces altijd volgens dezelfde methode plaatsvindt. Na het ontvangen van dit certificaat mag een producent pas protectie aanbieden die voldoet aan de CE-norm.

Je kan er rustig van uitgaan dat de bekende merken een veel hogere norm aan de kwaliteit van hun bescherming stellen als de goedkope merken. Zo is Lookwel een producent die voor een hoge standaard gaat betreffede de kwaliteit van hun protectoren. Een veel gehoorde wens van de betere fabrikanten is dan ook dat de norm voor protectoren omhoog moet om zo het koren van het kaf te scheiden. Het hebben van een CE-keurmerk betreffende de protectie is dus niet een garantie dat het ook een goed product is.

Goede kleding kan wat voorkomen?
 

Even om iedereen wakker te schudden. 70% van de motorongevallen gebeurt onder de 70 km/u. De meeste van deze ongelukken zijn glijders/schuivers (de frontale botsingen even daar gelaten). Bij een zeer groot gedeelte van deze motorongelukken kan men het letsel ernstig terugbrengen puur en alleen door het dragen van goede motorkleding. Veel mismaakte knieschijven, open armen en zelfs veel botbreuken zijn totaal onnodig! Wees niet eigenwijs, bescherm jezelf!

bescherming motorrijderWaar zijn we bang voor? Een overijverige Europese Commissie! Iedereen kan op zijn vingers natellen dat voor de motorrijder de ongevals-statistieken er slecht uitzien. Wat wij gezamenlijk als motorrijders moeten voorkomen is dat een Europeese moraalridder opstaat die ons tegen onze ziel en zaligheid in bescherming wil nemen. Hoe kunnen wij dit voorkomen? Iedereen weet dat een motor een verhoogd risico heeft ten op zichte van andere vervoersmiddelen dus gedraag je daar dan ook naar. Ik roep niet op om iedereen braaf te laten rijden. Ik roep alle lezers op zich voldoende te beschermen om zodoende de ongevalsstatistieken zo laag mogelijk te houden. Dit om onze passie te waarborgen. Kleed je goed aan al is het maar voor een klein stukje, laat ons buiten schot blijven van die pennenlikkers uit Brussel.

Wat kan de Europese Commissie ons aandoen is een logische vraag. Wat denk je van verplichting tot het dragen van beschermende kleding? Daar zitten wij dus niet op te wachten en hoe gek het ook klinkt, ook de kledingindustrie zit hier niet op te wachten. Door dergelijke maatregelen wordt de drempel om motor te gaan rijden te hoog voor de beginners. Minder rijders betekent namelijk ook voor hen minder omzet en minder geld om goede veilige kleding te ontwikkelen.

Tot slot: Beter een leerreperatie als een huidtransplantatie

Pastips
 

Je moet bij het passen van het jack goed weten dat je de kleding het hele jaar door draagt. Dat houdt in: níet te ruim! De protectie moet echt op je schouders zitten. Ook op je elleboog moet het jack goed strak zitten, zodat de protectie niet verschuift wanneer je een eventuele smakker maakt.

Bij de broek moet je er vooral op letten dat de knie/scheenbeen protectie op de goede plaats zit. Ga dan ook altijd even met de broek (op een motor) zitten wanneer je deze past. Je kunt dan meteen zien of deze ook lang genoeg is en niet boven je laarzen uitkomt, want je benen moeten natuurlijk goed beschermd blijven.

Materiaal
 

De textielkleding is leverbaar in verschillende stoffen. De meeste hiervan zijn waterdicht. Je kunt ook kleren aanschaffen met ademende stofstructuur. Deze houdt regen tegen, maar voert bijv. zweet af. Voor elke prijsklasse is een geschikte textieljack te vinden. Het verschil zit hem bij deze kleding vooral in de duurzaamheid.

Helmen:
 

Veiligheid op de motor begint bij de helm. Een helm is alleen niet zomaar een helm. Er zijn tal van soorten en maten.

Naast de veiligheid moet je helm ook bij jou en je motor passen. Hij moet goed zitten en niet te zwaar voor je zijn.

Soorten

Bij elke motor past weer een andere helm. Uiteindelijk is het aan jou om de mooiste helm bij je motor te kiezen. Je kunt kiezen uit verschillende soorten:

Een integraalhelm is een dichte helm met vaste kinbak. Een opklaphelm is een helm, waarbij je de kinbak omhoog kunt klappen.

Jethelm is een helm tot op de kaaklijn, heeft geen kinbak en heeft vaak wel een vizier.

Een police helm is een korte helm zonder kinbak met een klep.

Pasvorm

Pasvorm is toch wel een van de belangrijkste dingen waar je op moet letten bij het kopen van een helm. Hoe beter de pasvorm, hoe veiliger de helm.

Let er bij het passen op dat je kin wat ruimte heeft. Bij je wangen mag de helm best wat krap zitten, dat wordt minder als je hem wat langer draagt. Bij je voorhoofd moet de helm goed passen. Niet te krap dus, want dan krijg je hoofdpijn.

Materialen

Helmen kunnen uit verschillende materialen bestaan. Het materiaal bepaalt de houdbaarheid, het gewicht en de sterkte van de helm. Vraag in de winkel even van welk materiaal je helm is gemaakt. Sommige materialen kunnen bijv. niet bestickerd worden.

Reinigen

Een helm is het mooiste als hij schoon is en glimt. Af en toe moet je je helm dus even goed schoonmaklen. Dit kun je het beste doen met gewoon water, of water met afwasmiddel erin. Gebruik geen schoonmaakmiddelen op basis van alcohol. Dat tast het materiaal van je helm aan.

Motor-laarzen:
 

Goede laarzen maken het motorrijden extra prettig. Ze zijn veiliger, doordat ze voorzien zijn van verstevigingen, anti-sliplagen en soms zelfs waterdicht materiaal.

Naast de praktische voordelen, kun je je motorlaarzen zo kiezen, dat ze goed passen bij jouw motor, het oog wil ook wat!

De meeste motorlaarzen zijn van leer, volnerfleer of Lordica. Lordica is een nagemaakt leersoort met hele sterke slijtvaste eigenschappen. Er zijn tal van verschillende laarzen, maar in grote lijnen kun je ze als volgt indelen: De toerlaars, de racelaars en de chopperlaars.

Toerlaars

De laars die het meest gedragen wordt door motorrijders, is de toerlaars: comfortabel, praktisch en waterdicht.

Toerlaarzen zijn waterdicht doordat er een goretex membraam in zit. Verder is hij van leer, meestal zwart en verkrijgbaar in verschillende modellen, passen bij jouw motor.

Racelaars

Racelaarzen zijn ook gemaakt van leer, maar met daarop kunststof beschermstukken en slidepads. Deze zijn bevestigd om je in de bochten te beschermen, als je met je laars over dde weg schuurt. De racelaars is dus wat veiliger, maar niet waterdicht.

Chopperlaars

Op een chopper hoort een stoere laars: de chopperlaars. Deze westernlaarzen zijn van leer, hebben een hak en een stompe neus. Echte cowboylaarzen, maar niet waterdicht.

De chopperlaars lijkt op een doorsnee cowboylaars. Deze exemplaren zijn echter uitgerust met een oliebestendige zool, zodat je na een bezoek aan de benzinepomp niet steeds van de steps glibbert.

Regenhoes
 

Op chopper- en race-laarzen is het dus vervelend om in de regen te rijden. Toch kun je deze laarzen van een waterdichte laag voorzien. Met de regenhoes heb je altijd regenbestendig materiaal bij je. Dat scheelt natte voeten.